Srečanje »V globinah Kanina« 2022

Po petih letih smo se raziskovalci globin Kanina zopet srečali pod našo najljubšo goro. Kam tečejo kaninske vode? Bo Bovec kmalu imel najglobljo jamo v Evropi? Kje se skriva pot skozi goro, vse do izvirov Soče? Vse to nas je vljudno vabilo, da smo se podružili in prisluhnili svežim novicam iz podzemlja, od Rombona pa vse do Vrha Laške Planje.

V dnevih pred srečanjem so nas na isti imenovalec spravljale jamarske uganke, kot npr. kakšne barve  je ovca iz Bovca? …

26. november 2022, se je v Stergulčevi hiši v Bovcu zbralo 103 obiskovalcev iz 14 jamarskih društev ter drugih simpatizerji.

Program je bil približno takšen:

14.30 – 15.00 Aperitiv

15.00 – 15.20 Uvodni nagovori: prof. dr. Jurij Kunaver (DZRJL, Kulturno društvo Golobar Bovec, prvopristopnik v kaninskih jamah) in g. Valter Mlekuž (župan Občine Bovec) ter ga. Špela Borko (DZRJL, povezovalka programa).

15.20 – 16.40 Predstavitve raziskav:

Dejan Ristić (JSPD Tolmin): Mala Boka & smučanje skozi jamo
Bogomir Remškar (JDDR Ajdovščina): Macola
Peter Svete (JK Borovnica): Brezno pod Zeleno glavo
Jure Bevc (DZRJL): Brezno spečega dinozavra

16.40 – 17.00 Kava

17.10 – 18.30 Predstavitve raziskav:

Roberto Antonini: Krško
Mitja Mršek (ACCS): Rombonski jamski sistem
Robert Rehar (JDDR Ajdovščina): Vstala Primorska
Jure Tičar (JKNM): Skalarjevo brezno
Krakovska jamarska sekcija (STJ KWK): Filmček o raziskavah v letu 2022

18.30 – 19.20 Pogostitev

19.20 – 20.30 Predstavitve raziskav:

Klemen Mihalič (JKNM): Podgurka
Matic Di Batista (DZRJL): Sistem Renejevo brezno – P4
Franci Gabrovšek (IZRK ZRC SAZU, DZRJL): Prvi rezultati sledilnega poskusa

Po 21. uri After Party (dvorana Gasilnega doma)

DJ Darchy

Program je bil vseskozi začinjen z odličnimi lokalnimi dobrotami, zalit z ajdovskim vinom in poplaknjen s tolminskimi grenčicami. Po dogodku je sledilo druženje v dvorani Gasilnega doma, kjer je DJ Darchy poskrbela za živahno atmosfero, v kateri smo izmenjali jamarske trače in novice. Ugotovili smo, kdo je stestiral največ bivakov pod Kaninom in glasovali za najboljše podzemno prenočišče. Zabava je bila prav tako podmazana z dobrotami Kolektiva Matičarskih žena. Zamudili ste, če niste bili tam!

Oglejte si galerijo, prisluhnite RTV reportaži ali preberite članek v Primorskih novicah.

Dogodek so organizirali člani Društva za raziskovanje jam Ljubljana (pod taktirko Špele), skupaj s KD Golobar Bovec. Podpore (tako finančne kot kulinarične) pa smo bili deležni s strani glavnega pokrovitelja Treking-šport d.o.o. ter KD Golobar Bovec, JDDR Ajdovščina, JSPD Tolmin, JKNM in Kibube. Ne smemo pozabiti niti na Rimljane, ki so z izumom latinščine omogočili, da je Kanin sploh dobil ime. Pa še dlje bi lahko šli, ne smemo pozabit na alpidsko orogenezo …

PriponkaVelikost
Vabilo na 3. bovško srečanje jamarjev 160.92kB
0.00
Ključne besede: